
 

 

 

 

 

 
  

 
  

 
 

 
 

 

   
 

 
 

                                                 

 

 

 

UNITED STATES OF AMERICA 

Federal Trade Commission 
WASHINGTON, D.C. 20580 

 Craig Tregillus  
Division of Marketing Practices  

Phone: (202) 326-2970 
 Email: ctregillus@ftc.gov  

June 16, 2016 

T. Scott Gilligan, Esq. 
General Counsel  
National Funeral Directors Association 
3734 Eastern Avenue 
Cincinnati, OH 45226 

Dear Mr. Gilligan: 

You have asked for a “clarification” of the applicability of staff opinion 15-1 to 
situations where there is “no claim that the consumer had inquired about the offering of 
caskets or containers.” That opinion stated staff’s view that a funeral provider violates the 
Funeral Rule if its personnel place a consumer in a casket display room to wait to speak to a 
funeral director without first showing the consumer a Casket Price List (“CPL”).1 

The Funeral Rule requires a funeral provider to show “people who inquire in person 
about the offerings or prices of caskets or alternative containers” a CPL “upon beginning 
discussion of, but in any event before showing caskets.”2  As the Funeral Rule Compliance 
Guide has stated for years, this means that “[c]onsumers must be able to look at the price list 
before discussing their options or seeing the actual caskets.”3  This requirement is based on 
evidence in the rulemaking record that less expensive caskets “often are not shown” when 
caskets are displayed, and is designed “to ensure that consumers have a bona fide 
opportunity to purchase low-cost caskets . . . if they so desire.”4 

Even now, casket display rooms do not always include “all caskets and alternative 
containers offered which do not require special ordering.”5  They may display only a limited 
selection. To ensure that consumers are aware that low-cost caskets that are not on display 

1  Staff Opinion to T. Scott Gilligan (June 29, 2015) (emphasis added), available at 
https://www.ftc.gov/system/files/documents/advisory_opinions/opinion-15-1/opinion_15-
1.pdf. 

2  16 C.F.R. § 453.2(b)(2)(i). The same requirements also apply to the Outer Burial Container 
Price List (“OBCPL”). 16 C.F.R. § 453.2(b)(3)(i). 

3  Complying with the Funeral Rule (April 2015) (“Compliance Guide”) at 13.  The 
Compliance Guide makes the same statement about the OBCPL.  Compliance Guide at 14. 

4  Statement of Basis and Purpose, 47 Fed. Reg. 42260, 42290 & n. 317 (Sept. 24, 1982). 
5  16 C.F.R. § 453.2(b)(2)(i). 
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are available, the Rule insists that funeral providers show the CPL to consumers “in any event 


